Fanifiktio fandomeittain > Harry Potter

Äänestys HP-osaston alaosastojen jaotteluperusteista -- päivitys 29.12.2012

(1/16) > >>

Beelsebutt:
// Päivitys 29.12.2012
Taas koettiin aiheelliseksi nostaa aihe pinnalle (KLIK), tällä kertaa uusin vaihtoehdoin. Antakaa äänenne ja ottakaa osaa keskusteluun!


1.
Ei muuteta mitään

2.
Pääosasto S-K7, sille alaosastot K12-K16 & K18

3.
Pääosasto S-K16 ja sille alaosasto K18

4.
Joku muu, mikä?
// Vanha ekaviestin teksti:

--- Lainaus ---Tuolla toisessa äänestyksessä --> KLIK on asiasta jo puhuttu, mutta pistetään äänestykset vielä omille osastoilleen, niin ei tarvitse välttämättä joka osastolle samaa jaotteluperustetta.

1.
Ficit jaoteltaisiin ensin sen perusteella, ovatko ne yksi- vai moniosaisia. Näiden alaosastojen alle tulisi vielä ikärajajaottelu.

2.
Ficit jaoteltaisiin genrejen eli tyylilajien mukaan. Esim. tulisi oma osasto romantiikalle, oma angstille/synkistelylle, oma draamalle, oma huumorille/parodioille jne jne. Tämän jälkeen osastoilla olisi vielä erilliset ikärajakategoriat.

3.
Jaotteluperusteena käytettäisiin ficissä olevaa paritusta/parituksettomuutta. Esimerkiksi nais/miesosasto (het), mies/miesosasto (slash), nais/naisosasto (femme) ja parituksettomat ficit vielä omaansa. Näiden alla vielä ikärajajaottelu.

4.
Jokin muu jaotteluperuste, mikä? Jos keksit jonkin muun perusteen, äänestä sitä ja kerro alla, että mikä perusteesi on.

Äänestää voi kuka tahansa, mutta toivomuksena olisi, että ennen kaikkea HP-fandomin kirjoittajat/lukijat olisivat ahkerasti antamassa äänensä!
--- Lainaus päättyy ---

toyhto:
Minä äänestin taas yksiosaisiin ja moniosaisiin jakoa, ja aion perustella sen vielä kerran, koska en ole kertaakaan onnistunut perustelemaan sitä kovin ymmärrettävästi ja harjoitushan tekee mestarin :D

Yksi- ja moniosaisiin jako on selkeä. Se ei pakota kirjoittajaa rajaamaan ficciään sellaiseen lokeroon, johon se ei kuulu, koska yksi- tai moniosaisuus on kuitenkin hyvin selkeä ja neutraali asia eikä siitä voi kovin helposti tulla epäselvyyksiä.

Genre-jaosta en tykkää yhtään, koska genremääritelmät ovat tietyllä tavalla aina niin kärjistettyjä ja tuntuu kirjoittajan luovuutta rajaavalta, että genreä pitää pohtia niin paljon, koska ficci pitää sen perusteella lokeroida johonkin osastoon.Lisäksi tämä foorumi on ainakin vielä niin pieni, että jos jakoa alettaisiin tehdä genren ja vielä ikärajojenkin suhteen, osastoista saattaisi tulla ihan pikkuriikkisiä, ja kuka niitä sitten jaksaa selata?

Parituksen perusteella jakaminen on ongelmallista, koska samassa ficissä voi olla sekä slash- että het- että femme-parituksia ja toisaalta mikään niistä ei välttämättä ole ficin pääasia, jolloin voi vain ihmetellä, mihin ficci sitten pitäisi panna :D

Ja yksi- ja moniosaisiin jakaminen olisi hyvä senkin takia, että koska se on neutraalihko, ihmiset eivät ehkä jämähtäisi millekään tietylle osastolle eivätkä ficitkään profiloituisi osastonsa mukaan. Lisäksi pelkästään kaksi osastoa plus ikärajojen perusteella jako olisi parempi kuin monen eri genren osastot ja vielä alaosastoina ikärajat, tai sitten paritusten kanssa sama juttu. Liika hajonta osastojaoissa aiheuttaisi sen, että joka osastolla olisi kauhean vähän ficcejä, ja pitäisi selata turhan paljon osastoja läpi, kun ne ficit voisi löytää selkeästi muutamalta sivulta.

Jippii, nyt  minusta tuntuu, että sanoin mitä tarkoitin ja vielä suomeksi!

Gwyneth:
Minäkin äänestin yksi- ja moniosaisiin jakoa. Itse koen ainakin lukijana sen parhaaksi ja toimivimmaksi vaihtoehdoksi. Genrejaottelu, yhdistettynä vielä ikärajajaotteluun, tuottaa niin paljon kategorioita, etten jaksa edes yrittää miettiä, mitä oikeastaan haluaisin lukea. En muutenkaan ole oppinut navigoimaan genrejen mukaan enkä osaa oikein etsiä luettavaa genren perusteella - etenkään kun en ole oikein kokenut genrejaon auttavan löytämään kulloiseenkin mielialaani sopivaa luettavaa. Parituksiin ja parituksettomuuteen perustuvaa jakoa en myöskään ole pitänyt toimivana, vaan olen todennut sen käytännössä ohjaavan minua sivuuttamaan oikeastaan järjestäen kaikki paritukselliset fikit ihan siksi, että ne eivät ole siellä, minne ensiksi foorumilla katson.

Itse haen usein luettavaa sen mukaan, paljonko minulla on aikaa keskittyä tekstiin. Usein olen hakenut jotain pientä tekstiä kahvitauolle luettavaksi tai vastaavasti jotain, mihin voi syventyä pidemmäksikin aikaa jos on sellainen tilanne, että ehdin ja jaksan keskittyä lukemaan pidemmäksikin aikaa. Lukijana siis kokisin tämän systeemin parhaaksi itselleni. Lisäksi pidän tällaisesta selkeästä jaosta, joka ei ikärajojenkaan kanssa tuota loputtomasti niitä kategorioita.

Fiorella:

Minäkin olen halukas kokeilemaan itselleni uutta yksi- ja moniosaisiin jakoa, mutta jollei se sitten käytännössä toimisikaan niin ainahan voi palata muuhun ratkaisuun. Se nyt ainakin tässä tilanteessa tuntuisi hyvin selkeältä ja helpolta tavalta jakaa kirjoitukset.

Genrejako on ollut minulle mieleinen lukijana, mutta sen mukaan voi etsiä lukemista toisaalla. Ja jos se tänne päätetään, en ole sitä vastaan. Voihan osastot genrettää löyhemminkin kuin hyvin tarkkaan moneen eri osastoon, ja minä en näe sitä kovin jyrkkänä tapana jakaa kertomuksia muutenkaan.

Parituksen mukainen jako taas ei oikein miellytä, koska en yleensä sen perusteella etsi luettavaa, ja todella se myös tekee isomman pulman valita sijoituspaikkaa jos ficissä on monta paritusta.

Katsotaan miten käy. :)

Celeporn:
Minä äänestin genre-jaottelua.
Minusta sillä saavutetaan paras järjestys, sillä tästä fandomista kirjoitetaan ficcejä niin laidasta laitaan, että muilla luokitteluilla saadaan esim. samalle K-18 osastolle siirappisen fluffyisia romanssipornoja sekä verisiä raiskausmurhia, ja lukijana moinen suorastaan puistattaa minua.

Navigaatio

[0] Viestien etusivu

[#] Seuraava sivu

Siirry pois tekstitilasta