Ruoanlaittoa vaikeuttaa aika paljon, kun olen itse allerginen maidolle ja veljeni ovat gluteenittomia, maidottomia, munattomia, soijattomia, naudattomia ja lisäksi allergisia monille lisäaineille ja hedelmille. Siitä sitten leipomaan sokerikakkua, kun alkuperäisistä aineista on jäljellä sokeri. Kettutyttöjen blogit on kuitenkin olleet korvaamattomia, samoin Kinuskikissan, ja osaan jo leipoa ihan hyvän makuisen tonta-suklaa- & banaanikakun
culliina, kannattaa tsekata Raisa Kettusen vegaaninen leivontakirja
Puputyttö ja vohvelisankari. Ainakin osa resepteistä on sellaisia, että gluteenittomia jauhoja käyttämällä pitäisi onnistua listaamallesi porukallekin jotain herkkuja. Muillekin kyllä suosittelen, esim. browniet kyseisen kirjan ohjeella on ihan jumalaisia. Avokkini on lapsena asunut Jenkeissä ja yrittänyt tietääkseni koko ikänsä löytää sellaista brownien reseptiä, joka vastaisi muistojen kultaamia odotuksia. Missiota epäiltiin jo mahdottomaksi, mutta väärässä oltiin - uskomatonta mutta totta, tästä vegaanisesta opuksesta se löytyi. Saimme tämän pari vuotta sitten joululahjaksi avokin enolta ja tämän vaimolta, ja on kyllä yksi käytännöllisimmistä lahjoista kautta aikain.
Tuolla kyseisellä kirjalla on muuten varmasti oma osansa siinä, että ryhdyin taas vegaaniksi. Muutama vuosi sitten lopetin sen noin puolen vuoden kokeilun jälkeen, kun suupieliin tuli ihottumaa ja säikähtäneenä luulin niiden jo aukeilevan. Kyseessä oli kyllä lopulta joku ihan muu harmiton pikkuvaiva, mutta kun en minä millään muistanut niitä lisäravineita säännöllisesti ottaa. Nyt on elämä paljon säännöllisempää ja olen kiinnostunut muutenkin enemmän ruokani terveellisyydestä, niin ei ne vitamiinien ja kalkkien ottamiset enää unohdu samalla tavalla. Ihan joka päivä en kyllä muista lisäravinteita napsia, mutta en usko sen mitenkään vaarallista olevan. Suunnittelen monipuolisen arkimenyyn huolella ja otan lisäravinteita ehkä neljänä tai viitenä päivänä viikossa, joten enköhän ole ihan hyvin ravittu.
Ainoa eläintuote, jota oikeasti kaipaan, on feta. Rakastan salaatteja, vaikka talvella tuleekin niitä harvemmin tehtyä huonon ekotehokkuuden vuoksi, niin nyt kesällä on tullut tehtyä useastikin, ja feta on jo pitkään ollut suosikki-protskuni salaateissa. Aluksi vähän epäilin, pystynkö ansioituneena ruoka-hedonistina oikeasti luopumaan fetasta, mutta onneksi viimeinkin kokeilin oluthiivahiutaleita. Eihän ne nyt tietenkään maistu yhtään samalta, mutta jokin niissä muuttaa sitä salaatin kokonaiskokemusta kaipaamaani suuntaan. Minusta on muuten hassua, miten monia kasvisruokia yritetään saada samanmakuisiksi kuin liha- tai maitoversioita - sillä voi olla merkitystä kyllä ns. siirtymävaiheessa, mutta tärkeämmäksi kyllä koen maukkaiden vaihtoehtojen löytämisen kuin eläinperäisen ruoan korvaamisen mahdollisimman samanmakuisella vege-versiolla.
Ja jottei nyt ihan paasaamiseksi menisi, niin laitan vielä jakoon tämän hetkisen suosikkireseptini; täytetyt patongit. Ohje on ripattu Muukkosen ja Särkisillan
Vegaanin keittokirjasta, jota myös suosittelen kaikille ruokavalioon katsomatta - kirjassa on paljon hyviä, helppoja ja halpoja arkiruokia, sopii hyvin meidän opiskelijabudjetille. Usein kyllä kokkaan enempi fiilispohjalta kuin ohjeista, mutta tätä selailemallakin on tullut jo paljon ideoita.
Mutta siis
täytetyt patongit:
2,5dl vettä
25g hiivaa
1rkl siirappia
0,5tl suolaa
1dl leseitä
n.5dl jauhoja (minä laitan 1dl ruista, loput vehnää)
0,5dl öljyä
Tee taikina sekoittamalla hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää muut aineet, öljy viimeisenä, vaivaa tasaiseksi. Jätä liinan alle kohoamaan, kunnes taikina on noin kaksinkertaistunut.
Täytteeseen tarvitaan noin 6-7 dl raastettuja tai pieneksi pilkottuja kasviksia, oma lempparini on sipuli-porkkana-kaali-soijarouhe. Kannattaa käyttää vähän napakampia vihanneksia, esim. linssimössö-kokeilu ei toiminut. Lanttu ja kukkakaali toimii edellä lueteltujen lisäksi kivasti, ja myös vaikkapa desi herkkusieniä muuten kiinteämpien vegejen kanssa on ihan hyvää. Täytettä paistetaan pannulla kevyesti öljyssä, maustetaan parilla valkosipulinkynnellä, ruokalusikallisella siirappia, pizzamausteella, sekä suolalla ja pippurilla. Myös aurinkokuivatut tomaatit, tomaattimurska, pesto, silputut oliivit ja jalopenot tuovat kivasti omanlaistaan makua.
Taikina kaulitaan kahdeksi levyksi, täytettä levitetään kummankin levyn toiseen reunaan. Sitten kääräistään/taitellaan taikinalevyt patongeiksi, "voidellaan" vedellä ja paistetaan uunissa 225 asteessa 10-15 minuuttia. Valmiita patonkeja säilytetään jääkaapissa ja toisin kuin monet muut leipomukset, tämä on vielä muutamankin päivän päästä älyttömän hyvää. Sopii lämpimänä kevyen salaatin kanssa pääateriaksi tai kylmänä vaikka tomaattikeiton viereen.