Luukku 5Joulupäivänä ei saanut mennä kylään, sillä se oli suuri synti ja häpeä ja sai siitä nimen "joulusika", jos ei viettänyt kotonaan joulupäivää. Kun taas tapanina pruukattiin käydä vieraisilla ahkeraan. (Mouhijärvi 1937)
Hahaa, joutuikohan sitä joulupöytään, jos meni vääränä päivänä koputtelemaan porstuan pieleen!
Jouluyönä kokoontuvat vainajat puolenyön aikaan pitämään jumalanpalvelusta kirkkoon. Usein on nähty valojen itsestään syttyvän kirkossa ja kuultu hiljaista urkujen helinää. Elossa olevat ihmiset eivät saa mennä häiritsemään vainajain kirkonmenoja. (Jalasjärvi 1935)
Hmm, mikäs se on se pakanaperinnejuhla, joka Gaimanin Graveyard Bookissa oli? Silloin kuolleet kävi tanssimassa elävien kanssa. Olisko se sit ollut Pyhäinpäivä? Tuli vaan mieleen, että jostain tuommoisesta kai sitä on tuo jouluperinnekin keksitty. Tai siis muokattu.
Ja jos uudenvuoden yönä kello 12 katsoo hevosen länget kaulassa tuvan ikkunasta ulos, niin kuulemma näkee helvetin elämän piruineen ja kuumine kattiloineen. (Sulkava 1936)
Hei, mäkin oon törmännyt tähän länkijuttuun! Pari vuotta sitten bongasin kirjastosta jonkun "vanhoja taruja ja uskomuksia" -kirjan (tjsp) ja siellä oli useemman paikkakunnan kulkupuheissa toi, että jos hevonen alkoi vikuroida, piti katsoa länkien läpi niin saattoi nähdä esim. pirun istumassa keskellä tietä. Heppaloinen tietysti sitä pirua säikkymään
sieltä kirjasta löytyi myös selkee "hex bag" jonka muuan poppaukko oli löytänyt riivatun talon seinästä ja poistanut -> ei enää riivattu
Luukut 6"Tulos: Fint. Du har en god viden på området." Luulin Goose Clubin olevan hanhenkasvattajien kartelli
ja uskoin kuningatar Maryn kirjoittaneen puolisonsa joulupuheen
Hauska visa!
Kukakuka oli seitsemästä tuo riitapukari, lopussa vasenta laitaa piti? Eikai vain Juhani?
Luukku 7...ja nyt katsomaan rimpsin kuvatuksia: uuh, varsin rietasta joulua sinnekin!
Ihania luukkuja, kiitos <3